Νέα - Ανακοινώσεις

Αρχική / Νέα / Γνωριμία με τα σημαντικά φυτά της Γαύδου και Γαυδοπούλας

07-11-2022

Γνωριμία με τα σημαντικά φυτά της Γαύδου και Γαυδοπούλας

Η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών  του ΜΑΙΧ, ο Δήμος Γαύδου και η Ομάδα Ειδικών για τα νησιά της Μεσογείου από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), συνεργάστηκαν στο  πιλοτικό έργο 'Νησί της Γαύδου- Κρήτη -  Αποκατάσταση εξαιρετικά απειλούμενων φυτών'. Το πιλοτικό έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου έργου με τίτλο  "Μεσογειακή νησιωτική συλλογικότητα: Συνεργασία για την προστασία της φύσης στα νησιά της Μεσογείου" στο οποίο συμμετέχουν  25 φορείς, ινστιτούτα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δήμοι και άλλοι από όλη την Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο  32 σελίδων με  τίτλο «Γνωριμία με τα σημαντικά φυτά της Γαύδου και Γαυδοπούλας», το οποίο διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το φυλλάδιο σκοπεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών της Γαύδου και Γαυδοπούλας για τη σημαντική φυτική ποικιλότητα των νησιών και συγκεκριμένα για τα σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα φυτά που απαντώνται στην περιοχή, αλλά και για άλλα σημαντικά φυτά, όπως ορχιδέες, αρωματικά - φαρμακευτικά και βρώσιμα άγρια φυτά.

Tο φυλλάδιο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Γαύδου (https://gavdos.gr/), και φυλλάδια σε έντυπη μορφή θα διανέμονται από το Δήμο Γαύδου σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Στο πλαίσιο του έργου έχει ήδη διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό στους κατοίκους της Γαύδου (μπλουζάκια και πάνινες τσάντες) με απεικονίσεις για δύο σημαντικά απειλούμενα φυτά της Γαύδου: το μικρό ετήσιο ενδημικό Bupleurum gaudianum, το οποίο φύεται στη Γαύδο και πουθενά αλλού στον κόσμο, και το Callitriche pulchra, άλλο ένα ετήσιο φυτό που χαρακτηρίζεται ‘Κρισίμως Κινδυνεύον’ σύμφωνα με το Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων της Ελλάδος, καθώς στη χώρα εντοπίζεται μόνο στους ‘αρόλιθους’ (εποχικά λιμνία) της Γαύδου.

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο εδώ: ελληνική έκδοση - αγγλική έκδοση.